Koen: "De MO&T daagt je uit om kritisch naar je eigen functioneren te kijken"

Koen Wijers

Oud-student Koen Wijers zocht een opleiding die hem verder kon helpen in zijn ontwikkeling. Als beleidsmedewerker ICT binnen de stichting Lijn 83 Primair Onderwijs wilde hij zijn theoretisch kader verder uitbreiden met de juiste tools en competenties. De Master Onderwijs & Technologie van de Marnix Academie sluit hier goed op aan.


Technologie in het onderwijs

Het onderwijs staat aan de vooravond van nieuwe, technologische ontwikkelingen. Dat merkte Koen ook toen hij 19 jaar geleden begon als leerkracht in de bovenbouw. “Ik zag het als uitdaging om mijn leerlingen te prikkelen met ICT en technologie door zelf voor de klas experimenten uit te voeren”, vertelt hij. “Nu we een aantal jaar verder zijn, en ik op bovenschoolsniveau de lijnen uitzet op het gebied van ICT, wordt het tijd om af te stappen van deze proefballonnetjes en losse lessen.”

De Master Onderwijs & Technologie biedt hem de juiste handvatten om zich te ontwikkelen tot een expert op dit gebied. Precies wat het onderwijs nodig heeft volgens Koen. “Het wordt tijd dat technologie een structurele positie inneemt in het onderwijs, zodat we leerlingen goed kunnen voorbereiden op de dag van morgen. Het is belangrijk dat er voldoende experts zijn om de kar te trekken. Deze master sluit goed aan bij de hedendaagse onderwijsontwikkelingen en daagt uit om vanuit een positief kritische blik het onderwijs te verrijken met technologie.”

Waardevolle inzichten

Naast inzicht in de vele innovaties rondom ICT en technologie, leverde de opleiding hem vooral waardevolle kennis op over procesontwikkeling. “Ik heb geleerd om de juiste positie in te nemen als het gaat om veranderingen. De weg naar de ontwikkeling is namelijk minstens zo belangrijk als het uiteindelijke doel. Het leren toepassen van efficiënte modellen en strategieën is hierbij van grote meerwaarde geweest voor mij.”

Daarnaast is Koen kritischer geworden en focust hij zich inmiddels meer op de lange termijn visie. “De MO&T heeft het beste in mij naar boven gehaald door mij uit te dagen en te voorzien van positief kritische feedback.” Ook de aandacht die binnen de opleiding wordt besteed aan het onderzoekend vermogen, kan hij goed toepassen in de praktijk. “Ik heb gemerkt dat het een stuk makkelijker is om veranderingen en innovaties te onderbouwen, door vooraf onderzoek te doen. Dit creëert draagvlak en maakt de urgentie bij mijn collega’s duidelijker.”

Leren van medestudenten

Volgens Koen zit de kracht van deze master in de diversiteit van zijn medestudenten. Klassen bestaan uit studenten met diverse posities binnen het onderwijs. Ook de mix tussen de achtergronden in basis, voortgezet en hoger onderwijs zorgen volgens hem voor een gevarieerde dynamiek die uitdaagt om buiten de kaders van je eigen werkveld te denken. “We hebben allemaal dezelfde passie om het onderwijs te versterken met behulp van technologie. Hierdoor zorgt de samenwerking met mijn medestudenten voor een verrijking van mijn eigen professionele handelen.”

Digitale geletterdheid

De snelle ontwikkelingen rondom technologie hebben niet alleen impact op de samenleving, maar ook op het onderwijs. Deze master richt zich daarom tools, software en adaptieve leersystemen die het onderwijs optimaliseren. Je ontwerpt onderwijs, bespreekt ethische dillema’s en verdiept je in veranderkunde en onderwijsinnovatie. Al deze onderwerpen komen aan bod in de verschillende modules waar het tweejarig lesprogramma uit bestaat.

Digitale geletterdheid is één van de modules die centraal staat. De inhoud van deze lessen sluit goed aan op het doel waar Lijn 83 momenteel aan werkt. “Wij willen binnen onze stichting digitale geletterdheid naar een volgend level tillen. Zo willen we beter aansluiten op de leerbehoeften van leerlingen”, vertelt Koen. Hij noemt direct een voorbeeld uit de praktijk: “Ik heb onderzoek gedaan naar de waarde van datageletterdheid bij leerkrachten. Op deze manier heb ik gerichte inhoud van de master gebruikt om onze leerkrachten verder te professionaliseren in het gebruik van adaptieve leersystemen.”

Koen Wijers


Geïnteresseerd in de Master Onderwijs & Technologie?

Wil jij net als Koen écht het verschil maken binnen jouw onderwijsinstelling op het gebied van technologie? Dan is de Master Onderwijs & Technologie zeker wat voor jou. De studenten en docenten van deze master vetellen je graag meer over deze opleiding tijdens een meeloopdag of een (online) voorlichting.

Meld je aan voor een voorlichting